Група Єрмака-Расмуссена оприлюднила план вступу України до НАТО до 2028 року

Новини — Вівторок, 14 травня 2024, 17:41 —

Члени міжнародної групи з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України, співголовами якої є керівник Офісу президента Андрій Єрмак та ексгенеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, рекомендували встановити часові рамки прийому України в Альянс – не пізніше липня 2028 року.

Про це йдеться у звіті групи з обґрунтуванням необхідності та конкретними пропозиціями щодо майбутнього членства України в Альянсі, передає "Європейська правда".

Документ пропонує низку рекомендацій, виконання яких має на меті зробити процес вступу України в НАТО "швидким і надійним".

У звіті йдеться про те, що "члени НАТО повинні запросити Україну розпочати переговори про вступ на майбутньому саміті у Вашингтоні, округ Колумбія, з чітким часовим проміжком членства – не пізніше липня 2028 року у разі виконання всіх установлених умов".

Реклама:

"Надійна перспектива членства в НАТО є способом переконати Росію, що вона не виграє від ведення війни. Запрошення України зараз розпочати переговори про вступ – це спосіб дати чіткий сигнал Росії про необхідність припинити війну та дати Україні шанс на справедливий мир", – наголошується у звіті.

Також документ рекомендує зняття всіх застережень щодо типів звичайних озброєнь, що постачаються в Україну, і всіх застережень щодо способів їх використання проти військових цілей у Російській Федерації.

Міжнародна робоча група також наголошує на необхідності об’єднання мережі двосторонніх угод із безпеки між Україною та її партнерами в межах міжнародного договору (компакту). Зокрема, його мета – розбудова Збройних сил України, щоб вони могли до кінця десятиліття досягти розміру та структури, достатньо міцної для захисту від можливого нападу Росії в майбутньому та посилення колективної оборони НАТО.

Крім того, у групі пропонують, щоб члени Альянсу зобов’язалися витрачати 0,25% свого ВВП на військову допомогу Україні, а також розблокування заморожених російських активів на 300 мільярдів доларів і використання їх для підтримки України.

Нагадаємо, наприкінці січня в Офісі президента провели установче засідання робочої групи щодо безпекових питань і євроінтеграції України; до її складу увійшли більше десятка експосадовців та профільних експертів, серед яких експрезидентка Литви Даля Грибаускайте, експрезидент Польщі Александр Квасневський, експрем’єр Британії Борис Джонсон.

Перша зустріч групи відбулася в онлайн-форматі, а Андерс Фог Расмуссен приїхав до Києва особисто.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: